top of page
תמונת הסופר/תYuval Tsur

חמוצים או מאושרים? ישראל ודו"ח האושר העולמי

פורסם באתר PLUS, ינואר 2017 - קישור לבלוג באתר PLUS



נאום ה"חמוצים" של ראש הממשלה בפתיחת מושב הכנסת עורר תגובות רבות בתקשורת ובציבור (דוגמה 1 / דוגמה 2). כנואם רב כישרון הוא הצליח לבטא במילה אחת מסר קליט ומעורר מחשבה. בתוך הסערה נראה שלא נשאלה השאלה, האם זה נכון? האם אנחנו "חמוצים"?

את התשובה יצאנו לחפש בדו"ח האושר העולמי, אשר משווה ומדרג את רמת האושר של 155 מדינות, על בסיס סקר נרחב שמבצע מכון "גאלופ" באופן סדיר.

לא נשאיר אתכם במתח: ישראל מדורגת במקום ה 11 (!) במדד האושר של תושביה, נוגעת בעשיריה הפותחת (מתוך 155 מדינות!), מעל ארה"ב (מקום 14), גרמניה (16) ובריטניה (19). במקום הראשון נורבגיה, כשאיתה בעשיריה הפותחת שכנותיה הנורדיות דנמרק, פינלנד, איסלנד ושבדיה וכן קנדה, ניו-זילנד ואוסטרליה.


האם אנחנו חמוצים? לא ממש....

המדד שמוצג הוא התשובה שנתנו כ- 3,000 משיבים בכל מדינה כאשר התבקשו להעריך את החיים הנוכחיים שלהם, בסולם שנע בין 0 המסמל את החיים הגרועים ביותר שיכולים להיות, ל- 10 של החיים טובים ביותר. הישראלים מדווחים על ממוצע של 7.2 , חיים טובים מאוד, מהטובים ביותר בעולם.


במחקר נמצאו שישה גורמים שמסבירים את תפיסת החיים הטובים: הכנסה כספית, תמיכה חברתית, בריאות, ומאפייני החברה: חופש, נדיבות וממשל אמין (ללא שחיתות). אכן... פרמטרים המאפיינים את העולם המערבי השבע והמפותח. מדדים אלה חושבו ע"י המומחים, בחלקם על בסיס נתוני כלכלה ודמוגרפיה, ובחלקם על בסיס התשובות לסקר, ורמתם מוצגת בגרף בששת הצבעים (לפי הסדר). הצבע השביעי, האפור שמימין, מראה את התחום שלא מוסבר על ידי הגורמים הללו. בישראל שטח זה הוא גדול יחסית, מה שמעיד על כך שההערכה של החיים הטובים בישראל היא גבוהה מעבר לצפוי על פי המדדים הללו. נראה שיש לנו איזו תפיסת עולם אופטימית של המצב. חמוצים? לא ממש...

הדו"ח בחן לעומק גם סוגיות בעולם העבודה, ומצא שאנשים שאינם עובדים מאושרים פחות, וזה לא מצב שמסתגלים אליו.


מה זה אומר בשבילנו?

הסקר מכוון אותנו ליכולת לראות את הטוב ולהכיר תודה גם כשלא הכל מסתדר לחיוב. זהו מנגנון מוכר וידוע המגביר אושר. אין כוונה להתעלם מקשיים ותסכולים ולהתנתק מהמציאות, אלא לשים לב גם לחיובי שיש סביבנו, ויש הרבה. זה לא דורש הרבה מאמץ, למשל:

· בדרך לעבודה פנו את המחשבה לדקה, וציינו לעצמכם 5 דברים טובים בעבודתכם.

· התחילו דיון בסבב קצר בו כל אחד מתאר משהו טוב שקרה היום.

· כשאתם פוגשים חבר לעבודה – חייכו אליו – ובקשו שיספר משהו טוב.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page